Programa 2021

Pianto della madonna

‘Selva morale e spirituale’

Claudio Monteverdi (Venecia 1640)

Un dels objectius de l’Acadèmia CdM és pal·liar la carència d’estudis especialitzats en els repertoris més singulars del patrimoni musical europeu. El programa de treball de 2021 girarà entorn de la música eclesiàstica de Monteverdi, compilada en la publicació de 1640 Selva morale e spirituale.

Selva morale e spirituale (SV 252–288) és el títol d’una col·lecció de música sacra de Claudio Monteverdi, publicada a Venècia en 1640 i 1641. El títol complet és: «Selva / Morale e Spirituale / di Clavdio Monteverde / Maestro di Capella della Serenissima / Republica Di Venetia/ Dedicata / alla Sacra Cesarea Maesta dell’Imperatrice / Eleonora / Gonzaga / Amb Licenzade Superiori & Priuilegio. / In Venetia M DC X X X X / Appresso Bartolomeo Magni». Va ser l’«antologia més significativa d’obres litúrgiques de Monteverdi des de les Vespres de la beata Verge en 1610». Selva morale e spirituale presenta obres compostes en la Basílica de Sant Marcos de Venècia, on Monteverdi havia servit des de 1613. La col·lecció li la va dedicar a Leonor Gonzaga i la va publicar Bartolomeo Magni. La data en el títol original és 1640, però el procés de publicació va durar fins a 1641. L’edició es considera el testament de la música eclesiàstica de Monteverdi, compilada quan ja tenia 74 anys. En aquesta IV edició de l’Acadèmia CdM presentarem una selecció de la Selva morale e spirituale, intercalades amb obres instrumentals coetànies.

PROGRAMA

Passacaglia » Andrea Falconiero
Laudate pueri primo » SV 270

Chi vol che m’innamori », canzonetta SV 256
O ciechi il tanto affaticar », madrigale morale a 5 voci & due violini SV 252

Canzon quarta a doi violini » Giovanni Picchi
Adoramus a 6 voci » SV 289
Confitebor terzo alla francese a 5 voci » SV 267
Pianto della Madonna a voce sola sopra il Lamento dell’Arianna » SV 288
Iste confessor » SV 279

Sonata vigesima sesta a 3 » Marco Uccellini
Salve Regina » SV 285
Crucifixus » SV 259
Et resurrexit » SV 260
Laudate Dominum omnes gentes » SV 270
Beatus primo a 6 voci concertato con due violini » SV 268