2019


El programa de treball triat per Carles Magraner, director del curs, va ser la música europea en l’època dels Borja: “La vigorosa cultura musical que va florir en aqueix moment va crear una demanda quasi insaciable de composicions que podrien presentar-se en les moltes ocasions cerimonials, festivitats i entreteniments de la cort en les quals s’exigia música. La majoria dels músics van ser instruïts en les tècniques d’improvisació musical, encara que el grau en què es van basar en aquestes habilitats depenia del tipus de música que s’estava executant. Les tradicions de cançons italianes, en particular, havien tingut durant molt de temps una sofisticada tècnica d’improvisació mentre altres tipus de música sovint es componien o escrivien amb major detall. Però la música polifònica més complexa de l’època requeria pràctiques d’interpretació més disciplinades i música escrita, ja que aquestes composicions utilitzaven moltes línies de contrapunt diferents i contrastants. En altres paraules, no podien executar-se llevat que els artistes prestaren una atenció estricta a la partitura. A més, el creixent nombre de manuscrits musicals que sobreviuen del període revela una demanda emergent de música que pot reproduir-se fàcilment o cantar-se una vegada i una altra. La circulació d’aquests manuscrits més enllà del punt en què es van escriure per primera vegada i la seua extensa còpia en edicions posteriors revela també el sorgiment d’una cultura sofisticada de consum musical propiciada sobretot per la impremta musical, creada a principis del segle XVI.”

“En eixes dates els compositors i músics francesos i neerlandesos van treballar en les institucions religioses més importants.
el seu domini a Italia era particolarmente gran. Al mateix temps, totes les regions europees tenien llenguatge va les seues pròpies cultures I idiomes musicals natius diferents dels dels compositors franc-flamencs, els quals ocupaven els llocs musicals més importants del continent.

També la impremta ajudà a consolidar aquests estils nacionals. És aquest un programa de concert on des de l’Acadèmia CdM presentem un seguit de cançons i obres instrumentals de caràcter profà vinculades als diversos estils renaixentistes. L’espectador podrà gaudir de les subtilitats i característiques pròpies de cadascun dels estils, venecians i napolitans, anglesos,

Alumnes participants

INSTRUMENTS

Patricia García, Violí/Viola
Andrés García, Viola da gamba
Julia Chiner, Viola da gamba
Alejandra Fernández, Flauta de bec
Lucía Ramírez, Flauta de bec
Sergio Cerrillo, Cornetto
Onofre Serer, Percussió

VEUS

Rosa García, soprano
Florencia Menconi, mezzosoprano
Ignacio Pérez, tenor
Antonio Sabuco, baríton

Coro de cámara Ad Libitum

Sopranos
Luz García 
Sofía Planells 
Mireia Poveda

Alts
Victoria Benedito 
Sara Vázquez

Tenors
Francesc Chiner 
Xavier Martínez 
J. Manuel Monfort
Ignacio Pérez

Barítons
Javier Bon
Iván Navarro


Concert oferits

2 Març. La Nau Centre Cultural