2023

Amb el suggeridor títol de Terpsichore, Musarum Aoniarum, Michael Praetorius publica en 1612 més de 300 danses instrumentals. En la seua introducció, Praetorius s’atribueix el mèrit d’haver arreglat la música però no d’haver compost les melodies. La referència a la musa de la dansa Terpsichore i a Aònia (districte de l’antiga Beòcia, una regió de Grècia que conté les muntanyes d’Helicón i Citerón i, per tant, consagrat a les Muses, a qui Ovidi anomena aónides) inspira el programa d’aquesta edició de l’Acadèmia CdM.

Amb la florida de les arts i les ciències en el Renaixement europeu, la dansa va augmentar en sofisticació i importància social al llarg del segle XV i XVI. Els primers manuals i instruccions detallades que s’han conservat fins hui van ser escrits a Itàlia entre 1450 i 1460. Aquests documents i altres provinents de França, Anglaterra i altres països europeus, permeten conéixer l’essència d’aquesta activitat social, tan important en el Renaixement. S’esperava que una persona educada, el bon cortesà, tinguera coneixements bàsics de dansa, que era sovint ensenyada per mestres professionals.

L’Acadèmia CdM 2023 es dedica en aquesta edició a les danses instrumentals i les danses cantades del Renaixement a Europa, amb les més cèlebres obres instrumentals de Susato, Praetorius, Gervaise, Arbeau o vocals de Lasso, Vecchi, del Encina o Janequin, entre altres.

Alumnes participants

VEUS

Carmina Sánchez, soprano
Simona Gatto, mezzosoprano
José Javier Sáez, tenor
Ángel Antonio Chirinos, baríton

INSTRUMENTS

Olga Rodón, flauta
Laia Blasco, flauta
Marina Cabello, viola da gamba
Pablo Romero, viola da gamba
Violeta Casado, guitarra renaixentista
Inés del Río, arxillaüt
Alberto Espinosa, percussió

Robert Cases, guitarra
Carles Magraner, direcció

Concert oferits
2023

19 gener. Centre del Carme Cultura Contemporània (València)
20 gener. Museu de Belles Arts (Castelló)
21 gener. CC Las Cigarreras (Alacant)
22 gener. Auditori d’Ondara (Alacant)
26 maig. Auditori Manuel de Falla (Granada)
2 juny. Nuestra Señora de la Asunción (Ayora, València)
23 juliol. Arciprestal de Morella (Castellón) Early Music Morella
15 setembre. Monestir de Sant Miquel dels Reis (Valencia) Festival Renaixement